שיננית
שיננית היא מקצוע העוסק בשמירה על היגיינת הפה ובמניעת דלקות חניכיים והרקמות התומכות.
זאת על – מנת שמערכת השיניים תשרת את בעלייה כל ימיו חייו. תפקיד השיננית הוא לעזור בתהליך השמירה על השיניים והחניכיים ולצמצם את הצורך העתידי בטיפולים אצל רופא השיניים.
התדירות המומלצת לביקור אצל שיננית היא לפחות אחת לחצי שנה.
בטיפול התקופתי היא תבדוק את מצב הפה, החניכיים והשיניים. תאתר התפתחות של מצבים הדורשים טיפול- ותפנה את המטופל לרופא השיניים. אבנית גורמת להתפתחות דלקת חניכיים ומחלות חניכיים. השיננית תסביר על השימוש באמצעים לניקוי הפה- ותדריך לתזונה נכונה כדי לשמור על השיניים והחניכיים. הקפדה על ביקורת תקופתית אצל שיננית עשויה למנוע בעיות רפואיות חמורות והוצאות כספיות מיותרות. היסוד עליו מושתת תפקיד השיננית הינו עיקרון המניעה, כלומר זיהוי מוקדי מחלה בשלבים התחלתיים, טיפול ותחזוקה לפני התהוות נזקים לא הפיכים. כך מבצעת השיננית טיפול מניעתי חשוב הן במישור הקליני והן במישור ההדרכתי וההסברתי.
השיננית ותפקידה בשמירת בריאות פיך
חשוב תמיד לזכור! כאשר מתפתחת מחלה ללא בקרה, נזקיה חמורים ומכאיבים, הטיפול מסובך ויקר יותר וסיכויי ההצלחה בטיפול הולכים ויורדים.
הביקור אצל השיננית במרפאת שיניים שביט
מבוגרים וילדים צריכים לבקר אצל השיננית בדרך כלל כל 3-6 חודשים בהתאם לצורך הספציפי של כל אחד ואחד. הטיפול יעשה בפיקוח רופא השיניים ויכלול הסרת משקעים רבים וקשים בפני שטח השן וטיפול בפלוריאידים להקטנת רגישויות לקור וכן הגברת עמידות השיניים בפני עששת (חורים). במקרים בהם עקב מורכבות הטיפול צופה השיננית כי תיתכן אי נוחות, ולו מינימלית, ניתן לשלב בסיוע הרופא אמצעי עזר מקילים בטיפול כמו אלחוש (הרדמה) באזור המטופל וטיפול בקטעים קטנים יותר.
לאחר הטיפול במרפאת שיניים שביט:
הטיפול שנעשה על ידי השיננית סילק את אותם חידקי פה האחראים על התהוות מחלות החניכיים והשיניים וכך מכין את הקרקע לשמירה יומיומית על בריאות הפה. בהתאם להדרכת השיננית, חשוב להקפיד על טיפול יומיומי הכולל צחצוח נכון עם מברשת שיניים ומשחת שיניים מתאימים וכן שימוש באביזרי עזר כגון: חוט דנטלי, קיסמיים דנטליים, מי פה והקפדה על תזונה נכונה, וכמובן חשוב לחזור לביקור תקופתי אצל השיננית להמשך מניעה.
כך באפשרותך למנוע באופן משמעותי ביותר את רוב מחלות הפה כגון: עששת השיניים (חורים), דלקת חניכיים, דימום וריח רע אשר בסופו של דבר מביאים לנזק רחב, טיפול ממושך והוצאה כספית גבוהה.
טיפים לשמירה על בריאות הפה
לשמור בקלות רבה על פה בריא יותר.
כדי לשמור על השיניים ובריאות הפה, אל לנו להמתין לרגע שכבר יכאב לנו. להפך: ביקור קבוע מדי שישה חודשים יאפשר מעקב רצוף של הרופא המטפל- זו היא מהות הטיפול המונע.
הבעיות הנפוצות ביותר הן: דלקת חניכיים ועששת. עששת היא מחלה זיהומית הנגרמת על-ידי הצטברות חיידקים, פוגעת ברקמת השן ויוצרת חורים. לתזונה ולהקפדה על היגיינת פה ישנה חשיבות רבה. צחצוח השיניים היעיל ביותר הינו לאחר ארוחה- בעיקר בלילה לפני השינה. ובבוקר- לאחר ארוחת הבוקר. בצחצוח נכון יש לנקות את אזור המפגש בין החניכיים והשיניים. ישנה חשיבות רבה גם לשימוש בחוט דנטאלי שמבצע ניקוי במרווחים בין השיניים- באזורים שאליהם מברשת השיניים לא מגיעה.
ביקור תקופתי אצל רופא שיניים מקצועי, יכלול יעוץ והכנת תכנית טיפול. לשם כך יבוצע צילום רנטגן, צילומי שיניים– ובדרך-כלל הפנייה להסרת אבנית אצל השיננית. מה שיקל לאבחן מחלת חניכיים- אף שאין כאב. ובכך אף למנוע החרפת מצב קיים. צילום יוכל להצביע גם על נסיגת עצם, בעיקר אצל מבוגרים.
יש לתת את הדעת על נושאים חשובים נוספים: חניכיים מדממות בעת צחצוח או בעת אכילת פרי קשה, יכולים להעיד על דלקת. חשוב מאוד להשתמש במברשת-שיניים רכה.
עם בקיעתה של השן הראשונה אצל תינוקות, יש להקפיד לנקותה באמצעות גזה, בד עדין- וכן ניקוי חלל הפה- וכמובן לשטוף היטב מוצץ שנופל ומזדהם. את בדיקת השיניים הראשונה לילדים יש לבצע בגיל שנתיים.
לתזונה נכונה השפעה רבה מאוד על בריאות השיניים: לא רק אכילת ממתקים עלולה לגרום לעששת. גם אכילת פחמימות. הפחמימות מתפרקות לסוכרים- החיידקים על פני השן מפרקים את הפחמימות, נוצרת חומציות יתר בחלל הפה הממיסה את המינרלים וכך נוצרת העששת. רק צחצוח תכוף ימנע זאת.
תפריט טבעוני, המזון מבוסס על פירות טריים, פירות יבשים ומיצים, מעלה את צריכת הסוכר.
קיים קשר בין מחלות שיניים וחניכיים- לבריאות כללית ירודה: בחיבור בין השיניים והחניכיים- מעטה העור נפרד, מה שמאפשר לחיידקים לחדור ולחבל במערכות הגוף השונות.
זיהום בפה אף עלול לגרום לכשל בעת ניתוחי-לב, הקרנות וטיפולים כימותרפיים. ולכן יש לבדוק את מצב השיניים והחניכיים לפני כן.
תרופות מסוגים שונים עלולות לגרום לחוסר רוק או התייבשות הפה- ובכך מתהווה מצע להתפתחות עששת.
בזמן הריון מתרחשים אצל האשה שינויים הורמונליים ושינויים בנפח הדם- ולרוב בשליש הראשון להריון מתרחשות הקאות. ולכן קיימת החובה להקפיד על שטיפות פה תכופות, עם פלואוריד. מומלץ אף לעבור טיפולי שיננית בתדירות גבוהה יותר, בתקופה זו.
במשפחתו של קשיש, יש לשים דגש רב על בריאות הפה- לעודדו ולהפנותו לבדיקות וטיפולים בתכיפות גבוהה.
כחלק מטיפולי שיניים משמרים הכוללים שתלים, כתרים, מבנה יצוק, טיפולי-שורש, שחזורים, סתימות או עקירות. ישנה חשיבות רבה לשימוש בחומרים איכותיים (כגון כתרי זירקוניה), ברמה הגבוהה ביותר. מה שימנע שחרור רעלים ואף התנתקותם.
ולכן: אל לנו לחכות למצבי-חירום, כאבים וסבל. ולהקפיד על מעקב ובדיקות תקופתיות קבועות במרפאת השיניים.
שמירה על בריאות הפה – טיפולי חניכיים:
טיפולי חניכיים ושמירה על בריאותם הם בעלי חשיבות עליונה. מרפאת שיניים שביט מתמחה בטיפולי חניכיים.
שכבה בקטריאלית ונוכחות חיידקי הפה הקיימת בקביעות מסביב לשיניים יכולים לגרום לתהליך דלקתי. כלי הדם הרבים בחניכיים מאפשרים כניסת חיידקים מזיקים למחזור הדם ואף להוביל את חיידקי הפה לאיברי גוף מרוחקים יותר וגרימת מצבי תחלואה שונים.
עקב סיבות שונות כגון צחצוח אגרסיבי או דלקת- צוואר שורש השן נחשף ונוצרת בעיה אסתטית המלווה ברגישות השיניים בחום או בקור, מצב הנקרא נסיגת חניכיים. להקפדה על היגיינת הפה ישנה חשיבות רבה במניעת נסיגה זו וכן מניעה הכרחית בהתפתחות מחלת חניכיים העלולה לגרום נזק רב לשיניים בריאות. לפיכך קימת החובה לפנות לשיננית במרפאתנו לשם סילוק מרבצי החיידקים שאינם נגישים למברשת השיניים והחוט הדנטאלי. הטיפול המקצועי יבלום פגיעה מסוכנת ובלתי-הפיכה ברקמות התומכות בשן וכמובן גם בעל ערך אסתטי.
איך למנוע ריח רע מהפה?
על שימוש נכון במי פה
ריח רע מהפה אינו נעים. אמנם אתה לא מרגיש בזאת, אך האנשים הבאים במגע עמך חשים זאת ואף יתרחקו ממך בעת שיחה.
ריח לא נעים מהפה נגרם על-ידי בקטריות שמצטברות במקומות שאינם נגישים למברשת השיניים.
גם אם תצחצח שיניים באופן סדיר ותשתמש במברשת השיניים הטובה ביותר וחוט דנטאלי- הריח הלא נעים מהפה לא יעלם, מכיוון שהמברשת אינה מגיעה לחללים בין החניכיים והשיניים אשר בהם מצטברות הבקטריות.
רק באמצעות שימוש בשטיפה נוזלית בחלל הפה יהיה ניתן לנטרל את ריכוזי הבקטריות.
נוזל השטיפה המבוסס על מים בתוספת חומרי ניקוי עדינים ואוקסיג'ן ומטפל במגוון תופעות: מונע היוצרות אבנית ופלאק, מרענן נשימה, מחטא את רקמות הפה, מונע גירוי בחניכיים, מנקה את הלשון, מחמצן וממיס את שיירי המזון, בולם טעמי לוואי של משקאות אלכוהוליים ומזונות חריפים ועשן סיגריות, מסייע לפעולת בלוטות הרוק, מונע יובש בקרום הרירי בחלל פה, מונע מחלות וכמובן- מסלק ריחות לא נעימים.
השימוש במי פה אינו תחליף לצחצוח שיניים קבוע ויסודי ושימוש בחוט דנטאלי.
מאחלים לכם בריאות שלמה,
צוות השינניות של מרפאת שביט.
מוצר מומלץ לשמירה על היגיינת הפה – מכשיר WATERPIK
ה WATERPIK הנו מכשיר חשמלי שבאמצעותו ניתן לשמור על ניקיון והיגיינת חלל הפה. ניתן להשתמש במכשיר זה בכל הגילאים.
צפו בהסבר של מורן – כיצד להשתמש במכשיר זה באופן קל, נכון והכי חשוב – בריא.